Jos meiltä kysyttäisiin, että millaiset urheilulasit on in, niin vastaisimme, että urheilulasit, jotka eivät näytä urheilulaseilta. Varsinkin pyöräiijöiden keskuudessa tämänsuuntainen trendi on ollut näkyvissa jo jonkin aikaa ja onhan se nyt siistiä, jos samoissa laseissa näyttää yhtä coolilta niin pyörän päällä kuin lenkinjälkeisoluella terassillakin. Ideaali yhdistelmä olisi tietysti sellaiset lasit, jotka eivät näyttäisi urheilulaseilta, mutta jotka eivät ominaisuuksiensa puolesta häväisi niille mitenkään. Luultavasti sellaisen yhdistelmän toteuttaminen, ainakaan silloin, jos puhutaan vahvuuksin varustetuista laseista, ei aivan ole mahdollista, mutta “tuotekehitysosastomme” on tehnyt tässä kevään ajan hommia ja näillä Götti Dimension -laseilla on mahdollista päästä aika lähelle esimerkiksi Rudy Project tai Oakley -lasien suorituskykyä ja näkemisen suhteen mahdollisesti jopa parempaan lopputulokseen.
Dimension on sveitsiläisen silmälasimerkin, Göttin, uusi 3D-printattu kehys- ja aurinkolasimallisto. Kehysten materiaali on kevyttä, joustavaa ja kestävää, kehyksissä on säädettävät nenätallat ja aisoissa laadukkaat joustosaranat lisäturvana kolhujen varalle. Meidän omien testiemme perusteella, jos kehysten toimivuuttaa vertaa “oikeisiin” urheilulaseihin, ei niiden suhteen häviä mitään ja jos häviää, niin korkeintaan hieman kestävyydessä, mutta sekin riippuu, mihin vertaa. Linssien suhteen tilanne on osittain jopa parempi, koska kauttaaltaan kehystettyjen lasien kanssa on mahdollista käytää huomattavan paljon laajempaa linssityyppi- ja materiaalivalikoimaa kuin perinteisen mallisten, pelkästään yläkaarella varustettujen lasien kanssa. Sellaisten urheilulasien, jotka eivät näytä urheilulaseilta ei myöskään tarvitse olla ihan niin kaarevia, jolloin linssien optisen laadun suhteen päästään vielä parempiin lopputuloksiin.
Mikolla nyt käyttötestissä oleviin Götti Dimension -laseihin valittiin Zeissin Sport -sarjan moniteholinssit oranssinruskealla Skylet Fun -värillä ja Duravision Mirror White -pinnoitteella, jossa on heijastamaton takapinta ja valkoisensävyinen hyvin kevyt peilipinta, joka viimeistelee lasien ulkonäön, mutta ei muuta linssin muuten loistavia suodatusominaisuuksia. Vaikka Rudy Projectin ImpactRX-linssit ovat optiikaltaan erinomaisia, on näöntarkkuus Zeissin linsseillä vielä parempi. Mikko on ehtinyt nyt testaamaan laseja niin kirkkaassa auringonpaisteessa kuin täyskaatosateessakin ja vaikka linsseissä on kiinteä väri, on näkyvyys ollut todella hyvä kaikissa keleissä.
Kehykset pysyvät päässä hyvin ja niitä pystyy tarvittaessa taivuttelemaan. Lasit ovat erittäin kevyet jopa Mikon vahvuuksilla ja moniteholinsseillä, joissa on kaikkea mahdollista eli miinusta vitosen paikkeilla, sylinterikorjausta ja vielä prismaakin. Lasien paino linsseineen on vain 23 grammaa eli ne eivät lähde helposti pomppimaan nenällä juostessakaan. Vähän yllättävä havainto on ollut se, että viimasuojan suhteen ei Rudy Projectin urheiluaseihin nähden ole eroa, vaikka Göttin linssejä ei tehty edes ihan niin kaareviksi kuin olisi ollut mahdollista.
Zeissin linssien ainoa pieni miinusmerkki tulee siitä, että heidän erinomaisen hyviä Skylet ja Sport -värejään ei saa kuin tavallisiin kovamuovisiin linsseihin. Zeissilla olisi myös iskunkestäviä Trivex-linssejä, mutta niihin on saatavissa ainoastaa tavallisia harmaita ja ruskeita aurinkolasivärejä, eri tummuisina toki. Ohennetusta, 1.6-taitekertoimisesta materiaalista tehtynä linssit toki kestävät jo jonkin verran tällejäkin, nmateriaalin parempien sitkeysominaisuuksien vuoksi, mutta eivät silti pärjää polykarbonaattilinsseille tai varsinkaan Rudy Projectin omille ImpactRX-linsseille iskunkestävyydessä. Essilorin Airwear -polykarbonaattilinssit ovat myös hyvä vaihtoehto silloin, jos prismakorjauksen tarvetta ei ole, mutta Mikolla on kaikki mahdolliset korjaustarpeet ja siksi Airwear-mahdollisuutta ei ollut. Testit jatkuvat kesän ajan niin työmatkoilla, maantienlaidassa kuin maastossakin ja todelliseen koitokseen lasit pääsevät syksyllä, kun Pääkaupunkiseudun cyclocross-kisat alkavat.