Silmien suojaaminen urheillessa
(
January 22, 2024
)

Silmien suojaaminen urheillessa

This is some text inside of a div block.
22.1.2024

Silmien suojaaminen urheillessa

Tiesitkö, että merkittävä osa silmätapaturmista sattuu urheillessa? Eniten vakavia silmävammoja syntyy salibandyssä, mutta lähes kaikissa pallo- ja mailapeleissä silmätapaturmat ovat mahdollinen riski. Suurimman silmätapaturmariskin sisältäviin lajeihin kuuluvat salibandyn lisäksi mm. squash, tennis, sulkapallo, jalkapallo, jääpallo, koripallo ja kamppailulajit. Pahimmillaan urheillessa syntynyt silmävamma voi aiheuttaa elinikäisen haitan, mutta suurin osa vammoista olisi ehkäistävissä asianmukaisia suojalaseja käyttämällä.

Hyvät pelilasit ovat sellaiset, että ne häiritsevät harrastamista mahdollisimman vähän, mutta antavat lajin luonteen huomioiden riittävän suojan. Yllättävän usein meillä törmätään lasten ja nuorten kanssa tilanteeseen, jossa varsinkin silmälasivahvuuksin varustetut pelilasit tyrmätään joko lapsen itsensä tai jopa vanhempien toimesta pelkästään ulkonäöllisistä syistä. Tyypillisintä tämä on silloin, jos lasien tuleva käyttäjä olisi joukkueensa ensimmäinen laseja käyttävä pelaaja. Kokemuksemme mukaan kuitenkin useimmassa tapauksessa erilaisuuden pelko on ihan turha ja kunhan joukkuetoverit ovat laseihin tottuneet, muuttuvat ne nopeasti jos nyt eivät suorastaan cooleiksi, niin ainakin täysin “pelikenttäuskottaviksi”.

Vakuuttavan optikon ja kannustavien vanhempien lisäksi lasten ja nuorten joukkueita valmentavat henkilöt ovat avainasemassa siihen, miten tuore lasien käyttäjä asiaan suhtautuu ja millaisen vastaanoton treeneihin ensimmäistä kertaa lasit päässä saapuva joukkueenjäsen saa. Joillekin nuorille pelaajille kynnys esiintyä lasit päässä voi olla todella iso. Siksi olisi tärkeää, että lasit eivät aiheuttauisi ainakaan negatiivissävytteistä vitsailua.

Tavalliset silmälasit eivät suojaa silmiä urheillessa – ennemmin päin vastoin. Silmälasien kehyksiin ja myös linsseihin voi syntyä pistäviä tai viiltäviä teräviä kulmia niiden hajotessa. Tämän vuoksi esimerkiksi Saksassa laki kieltää tavallisten silmälasien käytön koulujen liikuntatunneilla. Siellä kaikki silmälaseja käyttävät lapset liikkuvat urheiluun tarkoitetuissa suojalaseissa tai piilolaseissa liikuntatunneilla. Siksi myös suhtauminen urheilusuojalaseihin on toinen ja lapset enemminkin kilpailevat siitä kenellä on cooleimman väriset pelilasit. Myös me kuulemme aina välillä täällä asiakkailta kauhutarinoita siitä, mitä on tapahtunut, kun silmälasit ovat hajonneet silmille pallon, mailan tai kyynärpään kolhaisun seurauksena.

Ulkonäköseikkojen lisäksi suojalasien käyttämättä jättämistä perustellaan usein sillä, että ne häiritsevät näkemistä tai huurtuvat. Osittain tämä on tietenkin totta, mutta kuitenkin hyvin tehdyt suojalasit ovat useimmassa tapauksessa myös toiminnallisesti parempi vaihtoehto kuin tavalliset silmälasit. Nykyaikaisilla materiaaleilla linsseistä saadaan kevyitä mutta kestävia ja pinnoitteilla lähes huurtumattomia, jolloin lasien käyttämisen haitta on mahdollisimman pieni.

On jokaisen aikuisen oma asia, millaisia riskejä harrastuksissaan ottaa, mutta lasten kohdalla vastuu on vanhempien, valmentajien ja myös optikon. Tärkeintä on, että riskit tiedostetaan ja niistä puhutaan ennen kuin vahinkoja sattuu. Muuten se voi huonolla tuurilla olla myöhäistä.

Meillä on vuosien tuoma, monipuolisen lajikirjon kokemus urheilulaseista, joten osaamme suositella eri käyttötarkoituksiin riittävän suojan tarjoavan, mutta lajin näkövaatimukset huomioiden myös toiminnallisesti parhaan lasiratkaisun. Tervetuloa keskustelemaan siitä, mikä olisi paras ratkaisu teille!

(Next)

Heading